Káli-medence, Káli romok túrája

2022.06.13, 15:27 Természetjáró
Ezen a túrán egy, a túravezető szívéhez közelálló vidékre, a Káli-medencébe fogunk barangolni. Hangulatos táj, hagyományos népi építészet megmaradt emlékei, csodás panoráma, geológiai érdekességek, és még sorolhatnánk mindazt, amiért érdemes erre a területre ellátogatni.

Időpont: 2022.06.25.
Útvonal: Köveskál – Öreghegyi szőlők – Eötvös-kilátó – Töttöskáli rom – Szentbékkálla – Velétei palotarom – Kőtenger – Kisfaludi templomrom – Kopasz-hegy – Mindszentkálla
Táv: 14 km
Szintemelkedés: 410 m
Nehézségi fokozat: közepes
Túravezető: Török Erzsébet
Indulás: 07:00  CSDKK parkoló
Érkezés: kb 16:00
Jelentkezés : Török Erzsébetnél: +36 20 3144615
Részvételi díj: ASE- és Demeter-tagoknak 600 Ft, vendégeknek: 2.500 Ft/fő (vendég gyerekeknek 600 Ft/fő)
Szükséges felszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, kényelmes, a lábat jól tartó túracipő, folyadék-utánpótlás okán ivóvíz vagy valami hasonló.

 

A túrára való ráhangolódást megkönnyítendő, olvassátok el, az alábbi sorokat:

A filozófus és író Hamvas Béla Az öt géniusz című művében zseniálisan felismerte, hogy a Balaton-felvidék a Mediterraniumhoz tartozik:
„…úgy látszik, az ember világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik, és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne... E táj sok olasz vidéknél déliesebb... A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb..." E táj szíve a Káli-medence. Aki autóval fut át rajta, észre sem veszi, oly kicsiny. Csak a szőlőhegyeken ráérve gyaloglónak, a lovasnak, a kerékpárosnak nyílik meg. Aki egyszer megáll a Salföldi Kőtengeren és végigtekint a Hegyestűig, vagy a szentbékkálli Birkás-pince ívében ülve, kezében pohárral szemközt látja Kővágóörs templomdombját, vagy a Monoszló és Köveskál közti mandulásból megpillantja a szent vulkánokig terülő tájat, az tudja, hogy Hamvas minden szava igaz. Itt vagyunk. Ez az a hely, ez az idő az Aranykor...”
(Idézet: Somogyi Győző és Szelényi Károly Káli-medence című könyvéből)

 

Borítókép: Pixabay


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%