Természetjárók bemutatkozás

Mottó: "Turista az, aki útra kel azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek, vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek; s aki az álomkép eredetijét fáradságtól vissza nem riadva keresi, s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét éppen ez a keresés teszi." (Eötvös Lóránd)

Az Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya még a (h)őskorban, 1979-ben alakult, néhány lelkes turista összefogásával. Az akkori szakosztályvezető, Perémi Feri bácsi ma már az égi utakat járja. Később Nagy István volt a szakosztály irányítója. István rengeteget dolgozott, kilincselt, intézkedett, tizenkét évig irányította a szakosztályt. Ráadásul a természetjárók mellett a Szabadidősport Szakosztályt is vezette. 2000 óta Jakab Albert a szakosztály vezetője. A programok megvalósulását segíti néhány vizsgázott túravezető: Adorján József, Decsi Béla, Gergely László, Jakab Albert, Jakab Éva, Lovász János, Péter Imre, Török Erzsébet, Veisz Zsuzsanna és Wollner Pál személyében

A szakosztály mindennapi életében nagy változást hozott, hogy 2004 decemberében civil kezdeményezésre megalakult a Demeter Dél-Mezőföld Természet­barát Egyesület. Azóta a két egyesület közösen szervezi éves programját. A pályázati külső források és önkéntesek bevonása a Demeter Egyesület feladata és erőssége.

Jelenleg szakosztályunknak mintegy 150 igazolt tagja van, mely tagságnak kb. fele az erőműben dolgozik. Az elmúlt években egyre nyitottabbá vált a szakosztály, és így a tagság másik fele ma már nem az erőmű dolgozójaként kerül kapcsolatba velünk, a programjainkkal. Ugyanakkor minden programunk nyílt, vagyis a túrákon nem csak az „igazolt” tagok vehetnek részt, majd minden túrán előfordul néhány vendég túrázó. Életkor szerint a csapat nagyon heterogén: a legfiatalabb túratársunk 3, a legidősebb 80 éves.

A szakosztályon belüli tevékenységünk nagyon sokrétű. Szinte mindennel foglalkozunk, ami a természetjárással kapcsolatba hozható. Alapvető célunk, hogy tartalmas, mindenki számára elérhető alternatívát nyújtsunk a szabadidő eltöltéséhez. A természetjárás az egyik legegészségesebb, ugyanakkor legolcsóbb sport, kiváló alkalom társasági összejövetelre, magányos meditációra, a körülöttünk lévő világ megismerésére, a természet csodáinak felfedezésére, pihenésre, kikapcsolódásra.

  • Elsődleges tevékenységünk természetesen maga a gyalogos túrázás. Évente 15-20 alkalommal egynapos, 2-3 alkalommal pedig 3-4 napos túrát szervezünk Magyarország különböző vidékeire. Így az évek során hazánk szinte minden zugát bejártuk. A rövidebb, egynapos túrák során általában a közeli dombságok, hegységek tájain (de nem marad ki Paks csodálatos, közvetlen környezete sem) gyalogolunk le 15-20 km-t, míg a többnapos túrák során eljutunk távolabbi vidékekre is. Megfelelő létszámú jelentkező esetén nyaranta egy hosszabb külföldi túrát is szervezünk. Ezen kívül szervezünk kisebb csapatoknak szóló, az egyéni igényekhez igazodó, speciális túrákat is. 

Az egynapos túrákon a "belátható" távolságban lévő tájegységeket keressük fel. Kiemelt célpontnak számít Paks közvetlen környezete, a Mecsek, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Bakony, a Zselic és természetesen a Szekszárdi-dombság. Ezek a túrák különböző nehézségűek, így mindenki kiválaszthatja az erőnlétének legmegfelelőbbet. Az egynapos túrák közé tartozik hagyományos mikulás túránk is, amikor a mikulás együtt túrázik a gyerekekkel.

A túráink sikerét garantálja a hét ezüstjelvényes és egy bronzjelvényes túravezető lelkesedése.

  • Rendszeresen szervezünk kerékpáros túrákat is. Immár hagyomány, hogy minden év nyarán egy 35-40 fős csapat bringákkal túrázik végig egy magyarországi tájegységet. Miután Magyarország megyéit már végigkerekezték, most az Alföldi Kéktúra útvonala van soron. 
  • Két-három évente sort kerítünk egy-egy vízi túrára is, ami egyaránt lehet belföldi vagy külföldi vizekre szervezett. 
  • Egy kéktúrás csapat már teljesen körbejárta az országot, de újabb csapat is nekivágott a nagy projektnek, és van aki ismétel is. 
  • túraversenyzés már régi hagyomány a villamosenergia-ipari társaságok természetjárói körében. A ’90-es évek végén a Magyar Természetbarát Szövetség is újra felkarolta, összefogta ezt a sportot és országos bajnokságot hirdetett. Az országos bajnoksággal egy időben Bakancsos Atom Kupa néven született újjá a megye két régi versenye: a bonyhádiak által szervezett Bakancsos és a paksi Atomkupa. 2017-ben 20. alkalommal rendeztük meg ezt a versenyt, melyen minden évben mintegy 300 fő vesz részt az ország minden tájáról.

Az Atomerőmű Sportegyesülettel egyidős Természetjáró Szakosztály több átalakuláson ment keresztül az elmúlt években. Mint minden természetjáró szervezet kezdetben csak mi kaptunk a természettől, és elsősorban a tagok számára szabadidős sportolási lehetőség biztosításán volt a hangsúly. A szakosztály pedig erősen kötődött az Atomerőműhöz. Ma már mi is "adunk" a természetnek, a programjainkon résztvevők bázisa sokkal szélesebb, vannak országosan meghirdetett rendezvényeink, elértük, hogy a Dél-Mezőföld bevonásra kerüljön a magyar természetjárás vérkeringésébe, amihez turistajeleket festettünk, térképet adtunk ki.

Többek közt ezek a változások hívták életre társegyesületünket, a Demeter Egyesületet. Állandó nyílt programjaink a Demeterben élnek tovább, és a Dél-Mezőföld is támogatót kapott az új egyesületen keresztül. Ahhoz, hogy programjaink sikeresek lehessenek elengedhetetlen az munka, amit tagjaink önkéntes munkában végeznek.

Szintén a Demeter jeleskedik kiadványokkal, az interaktív kommunikáció fenntartásával. A programokat a Demeter Egyesület honlapján és közösségi oldalán mindig megtalálhatják a természetjárók. A honlap Dél-Mezőföld menüjében információkat olvashattok a 2017 tavaszán megjelent Dél-Mezőföld térképről, útvonalakat tölthettek le. 

ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%